BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
"ΟΡΚΙΖΕΣΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ?"

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τι είναι η έκρηξη "από συμπάθεια"?




Ονομάζεται επίσης και "ευαισθησία σε έκρηξη" και είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά την έκρηξη μιας μάζας εκρηκτικών.

Κάθε εκρηκτικό παράγει ένα ωστικό κύμα που οφείλεται στην τεράστια ποσότητα αερίων υπό υψηλή πίεση, το οποίο διαχέεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα (200.000 ατμόσφαιρες στην ταχύτητα των 8 χιλιόμετρων ανά δευτερόλεπτο, στην περίπτωση ισχυρής εκρηκτικής ύλης).

Αυτό το κύμα μεταδίδεται μέσω του αέρα, του εδάφους και του νερού. Αν προσκρούσει σε μια άλλη μάζα εκρηκτικών στη γύρω περιοχή, συμπεριφέρεται προς αυτή ως μέσο ανάφλεξης. Με την πρόσκρουση προκαλείται διάσπαση των μοριακών δεσμών και κατά συνέπεια την κάνει να εκραγεί.

Το φαινόμενο, αν και σπάνιο (εκτός αν μένεις στην Κύπρο), εξαρτάται από την απόσταση των δύο εκρηκτικών και την ποσότητα εκείνου που εκρήγνυται πρώτο.

Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων έχουν κατασκευαστεί εκρηκτικά που ονομάζονται "watergel", με λασπώδη σύσταση, τα οποία απορροφούν τις προσκρούσεις χωρίς συνέπειες!

2 σχόλια:

Defiance είπε...

Παρόμοιο πράμα γίνεται τζαι με τους άνθρωπους. Την ώρα που ιδεολογίες, αισθήματα ασφάλειας τζαι ελπίδες καταρρέουν, η απογοήτευση τζαι η οργή μεταφέρεται σαν ωστικό κύμα τζαι προκαλεί κατάρρευση σε άλλα "πιστεύω".

H ΦΑΟΥΣΑ! είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!
Και όταν όλα καταρρεύσουν μένεις τόσο ευάλωτος και εκτεθειμένος που ούτε το θαυματουργό 'watergel' εν απορροφά τις εκρήξεις!!