BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
"ΟΡΚΙΖΕΣΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ?"

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Μπορούν τα χρώματα μιας ομάδας να παίξουν ρόλο
στις επιδόσεις της;



Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μπορούν!
 
Το 2005 οι ειδικοί στην εξελικτική ανθρωπολογία Ράσελ Χιλ και Ρόμπερτ Μπάρτον από το Πανεπιστήμιο του Ντέρχαμ μελέτησαν κατά πόσο οι αθλητές που φορούν κόκκινα νιώθουν υποσυνείδητα πιο ισχυροί και γίνονται πιο επιθετικοί, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τους αντιπάλους τους που είναι ντυμένοι με άλλα χρώματα. Στο πλαίσιο των ερευνών τους, συνέκριναν τις επιδόσεις ολυμπιονικών μποξέρ και παλαιστών που είχαν φορέσει κατά καιρούς κόκκινες ή μπλε στολές. Ποιο ήταν το γενικό συμπέρασμα; Οι νικητές φορούν κόκκινα.

Κατόπιν ο Χιλ και ο Μπάρτον, ικανοποιημένοι από τα αρχικά ευρήματα, έστρεψαν την προσοχή τους στις βρετανικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Αφού τις ταξινόμησαν ανάλογα με το χρώμα που κυριαρχεί στις εμφανίσεις τους, υπολόγισαν το ποσοστό από τις νίκες τους σε αγώνες εντός έδρας. Για μια ακόμη φορά τα στοιχεία έδειξαν σαφή υπεροχή των ομάδων με κόκκινη φανέλα. Από την άλλη, στους αγώνες εκτός έδρας, όπου φορούν διαφορετικές στολές, τα δεδομένα αλλάζουν! Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια ανάλογη έρευνα και σε ελληνικές ομάδες...




Κοίταξε κύριε μου πράματα!  Παν τζιαι διούν τόσα εκατομμύρια πάστους παίκτες, αντί να τους ντύσουν ούλους κοκκινοσκουφίτσους να τελειώνουμε!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι κάμνει λάθος η Σαλαμίνα πάντως... χαχαχα

Defiance είπε...

Εν ψυχολογικό το πλεονέκτημα (ή μειονέκτημα των αντιπάλων). Εξελικτικά, εμάθαμε να συνδέουμε χρώματα με συναισθήματα. Για το κότσιηνον, έσιει να κάμει με το γιαίμα. Αντίδραση τζαι παραγωγή αδρεναλίνης μόλις αιμορραγίσεις για να μπορέσεις να ξεφύγεις που τον κίνδυνο. Τούτον όμως το "συναίσθνημα" γίνεται ούλλο τζαι πιο αδύνατο όσον απομακρυνούμαστε που τα ένστικτα μας.